الیاف نارگیل (Coconut fiber) از بخش میانی میوه نارگیل که گوشت داخلی میوه را از پوسته آن جدا می کند، به دست می آیند. این بخش دقیقاً قسمت خارجی میوه و میانی لیفی شکل نارگیل است که این میوه خوشمزه و معطر را احاطه کرده است. برای به دست آوردن الیاف، این لایه لیفی شکل از پوسته گردویی رنگ میوه جدا می شود و به یک کارگاه صنایع دستی ارسال می شود تا روند فرآوری آن با خیساندن بلند مدتش در آب، نمک و گل آغاز گردد. در روش سنتی، الیاف خام به مدت ۶ تا ۱۰ ماه در این محلول خیسانده می شوند. به این ترتیب تمام قسمت های آلی آنها از بین رفته و الیاف باقیمانده شسته شده و در معرض آفتاب خشک می شوند، سپس کوبیده شده و به صورت عدلی جمع آوری می گردند. پس از انجام این فرآیندهای طولانی و پر زحمت، الیاف مقاومی به دست می آیند که با نمک های بور، سیلیکات سدیم یا سولفات های آمونیوم آغشته می شوند. به دلیل این عمل آوری، میزان آب بندی الیاف در دماهای بالا و تراکم الیاف به میزان قابل توجهی بهبود می یابد. ویژگی های الیاف نارگیل
الیاف نارگیل مقاومت فوق العاده ای در برابر مالش، رطوبت و پوشیدن دارند و از این نظر تا حدی شبیه کنف هندی، الیاف رافیا (raffia) و الیاف برگرفته از گیاه آباکا هستند؛ در دوران باستان از الیاف نارگیل برای ساخت حصیر، طناب، تجهیزات ماهیگیری، قالیچه و صندلی استفاده می شد. این الیاف در اثر مجاورت با آب دریا فرسوده و پاره نمی شوند، نمی پسوند و به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی عالی عمل می کنند. ضمناً این الیاف مقاومت خوبی در برابر حرارت دارند و در برابر کپک، آفات گیاهی و جوندگان مقاوم هستند. این الیاف به دلیل این ویژگی های خارق العاده حقیقتاً یکی از قابل اعتماد ترین و فناناپذیرترین الیاف طبیعی محسوب می شوند.
موارد استفاده و کاربردهای الیاف نارگیل
با استفاده از الیاف نارگیل می توان نمدهایی تولید کرد که از آنها به عنوان عایق حرارتی صوتی در ساخت و ساز استفاده می شود. از این الیاف به صورت ویژه برای تکمیل فرآیند ساخت موارد زیر نیز استفاده می گردد: کف شناورها دیوارها سقف های تهویه شده زیر شیروانی ها دیواره های داخلی پارتیشن ها این محصولات به مدت ۵۰ سال تضمین می شوند، در پایان قابل بازیافت هستند و می توان از آنها برای موارد دیگری استفاده کرد. در باغبانی و کشاورزی از این الیاف برای ایجاد زهکشی در باغ بام ها و تراس ها، و یا به عنوان تقویت کننده خاک در دامنه های در معرض فرسایش استفاده می شود. از الیاف بلندتر می توان به عنوان یک ماده منسوج برای ساخت حصیر، پادری، برس یا طناب استفاده کرد. الیاف کوتاه تر برای پر کردن تشک، کوسن، زین یا ساخت سلولز و کاغذ به کار برده می شوند.
الیاف نارگیل و تولید پارچه های سازگار با محیط زیست
برای بافتن الیاف استخراج شده از نارگیل باید قسمت لیفی شکل قشر میانی میوه نارگیل توسط دستگاه کاردینگ شود. پس از آن باید این الیاف شسته، خشک شده، شانه گردیده و پرس شوند، و در نهایت به شکل عدل های نمدی بسته بندی گردند. برای تولید ۴۵ تا ۶۵ کیلوگرم الیاف بلند و ۸ تا ۱۳کیلوگرم الیاف کوتاه به حدود ۱۰۰۰ عدد نارگیل نیاز است. این الیاف پس از پرداخت، رنگ خرمایی خود که شبیه رنگ اصلی شان است و طول متوسط بین ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتر را حفظ می کنند. در سال های اخیر تعداد شرکت های علاقه مند به آزمایش الیاف نارگیل برای ساخت منسوجات پیچیده و با ارزش، چندین برابر شده است. مثلا یکی از آنها شرکت استارتاپی استرالیایی Nanollose است که نخ Nullarbor را ساخته است. این نخ اولین نخ ریون حاصل از تبدیل میکروبی زیست توده ها به سلولز است و در عمل جایگزین مناسبی برای الیاف ویسکوز محسوب می شود. در این نوآوری مهم شرکت Nanollose یک سیستم تولید منسوجات با تاثیرات زیست محیطی کم را تلفیق کرده است. این سیستم حلقه بسته اکنون در بسیاری از شرکت های فعال در بخش پوشاک رایج است که به مد سازگار با محیط زیست کمک می کند.
بستری برای گیاهان
الیاف نارگیل بستر مناسبی برای رشد آسان گیاه های گلدانی هستند که گیاهان زینتی جزء مهمی از آنها به حساب می آیند. استفاده از آنها حتی برای افراد کم تجربه در باغبانی نیز راحت است. دلایل استفاده فزاینده از آنها در باغبانی بسیار زیاد است، پاره ای از آنها عبارتند از: ۱- قابلیت تهویه و تامین اکسیژن ۲- تضمین زهکشی عالی ۳- پی هاش (pH) پایدار ۴- حفظ رطوبت ۵- دوستدار محیط زیست و قابل بازیافت با این حال باید توجه داشت که بستر به دست آمده با الیاف نارگیل مغذی نیست. این ماده همیشه باید با سایر مواد مغذی و کودهای مخصوص نارگیل و کودهای مختص کشت هیدروپونیک مخلوط شود. سایر مشتقات نارگیل که در باغبانی و کشت گیاهان زینتی مورد استفاده قرار می گیرند، شامل نارگیل های فشرده (Coco Block) و صفحات نارگیل هستند. هر دو این محصولات با خیساندن پوست نارگیل به دست می آیند.
منبع: الیاف نارگیل | نساجی